Värmeslag

Visst är det härligt när solen värmer! Men glöm inte att tänka på våra fyrbenta vänner i värmen. Även i den milda vårsolen kan en stängd bil eller en löptur snabbt bli livsfarlig. Hundar svettas inte som vi människor och blir därför lätt överhettade. Tecken på värmeslag är flåsande, ökad salivering, feber, vinglighet och slöhet, i värsta fall kan hunden dö.

Temperaturen i en bil kan stiga snabbt, även om det är en molnig dag!

Tid på dagen

Temp. ute Väder Temp. i bilen

08.30

+ 14 °C skugga + 19 °C

09.30

+ 18 °C skugga + 38 °C

10.30

+ 20 °C blandat

+ 47 °C

11.10

+ 20 °C sol + 57 °C

12.00

+ 23 °C sol + 62 °C
13.30 + 22 °C sol

+ 85 °C

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna därför aldrig din hund i bilen!

Visst är det frestande att ta med sig hunden ut på en rask promenad eller löptur i solen.
Vissa raser, så som stora och pälsrika raser, t.ex. Berner Sennen, Leonberger och Sankt Bernard, samt kortnosiga raser, t.ex. mops, boxer, fransk och engelsk bulldog och shih tzu, tål värme sämre än andra. Vid värme och ansträngning kan de senare rasernas trånga andningsvägar svullna upp och orsaka andningssvårigheter och värmeslag.
Vad ska du göra om din hund drabbas av värmeslag?

–          Kontakta veterinär!

–          Kyl hunden med blöta handdukar, handdukarna bör vara ca 25°C, ff.a. ljumskar, armhålor och tassar. Det är viktigt att inte kyla ned hunden för snabbt då man då kan riskera att nedkylningen blir för kraftig.

–          Ta rektal temperatur. Hundar har en normal kroppstemperatur på 38-39°C. Ta tempen flera gånger på väg till veterinär, avsluta nedkylningen om hunden når en temperatur 39°C.

Källa: Svenska KennelKlubben

Powered by WordPress. Designed by WooThemes